Izdevās veiksmīgi saglābt ziemu?

Apkārt Alaukstam” laikapstākļi nenobiedēja!
 
   Spītējot nemīlīgajiem laika apstākļiem un agrajam pavasarim, kas centās noēst sniegu, tradicionālo, Latvijā populārāko tautas slēpojumu “Apkārt Alaukstam” tomēr izdevās noorganizēt. Šogad tas notika 26. reizi, lai gan pirmais risinājās pirms 39 gadiem, 1984. gada 26. februārī. Bijuši gadi, kad sniega trūkums neļāva to sarīkot, slēpojums nenotika arī politisko pārmaiņu laikā 1989. un 1990. gadā. 
   Viens no slēpojuma organizatoriem, sporta kluba “Alauksts” pārstāvis Uvis Avens stāsta, ka pasākums izdevās un tagad var uzelpot, jo dažas nedēļas pirms slēpojuma pagājušas pamatīgā spriedzē un neziņā – sanāks vai nesanāks? Viņš atzīst, ka nācies veikt izmaiņas distancēs un no sākotnēji iecerētajām trim saglabāt tikai vienu – 22 km tautas distanci: “Tas tika darīts, domājot par slēpojuma dalībniekiem. Vispirms pieņēmām lēmumu atcelt DELFI septiņu kilometru distanci, jo puse no tās bija ieplānota pa ezeru, bet uz tā vairs sniega nebija, tur viss sasalis ledū, tāpēc šo posmu izmantot nebija iespējams. Šādos laikapstākļos nebija iespējams sagatavot kvalitatīvu špūri 44 km maratonam klasikā. Pat ja būtu to izdevies ievilkt mitrā laikā, tā būtu pamatīgi saledojusi, slēpotājiem problēmas vien būtu, tāpēc nolēmām to atcelt un koncentrējāmies uz vienu distanci, lai slēpojums notiek. Nācās kārtīgi pastrādāt, vedām trasē sniegu, glābām, kas glābjams. Visai distancei gājām cauri un bērām vietās, kur  sniegs  bija pazudis vai kārta palikusi pavisam plāna.” 
   U. Avens stāsta, ka pēdējā nedēļa bijusi pamatīgā stresā, jo sniegs kusis tādā tempā, ka vienu brīdi jau licies – jāpieņem sliktākais lēmums – atcelt slēpojumu. Taču uznākušais sals ļāva distanci saglābt.
   Kopumā 22 km tautas distancē finišēja 408 slēpotāji, vēl gandrīz pussimts gados visjaunāko sacentās bērnu distancēs. Šogad visiem slēpotājiem ,kustības “Rimi labākai dzīvei” fiziskās sagatavotības eksperts ,sertificēts fitnesa treneris, Kārlis Birmanis, palīdzēja  iesildīties un sagatavoties startam!
   Pieteikto dalībnieku skaits tautas distancē gan bija krietni lielāks, U. Avens atzīst, ka gandrīz 200 numuri palikuši neizņemti. Iespējams, daļu nobiedēja nemīlīgie laikapstākļi, arī braukšanas apstākļi pa valsts ceļiem šajā dienā nebija tie labākie. 
   Absolūtajā vērtējumā uzvarēja madonietis Raimo Vīgants, kurš aiz sevis atstāja trīs Talsu Pakalnu sporta kluba dalībniekus – Gintu Lūsi, Juri Damškalnu un Kārli Vanagu. No dāmām ātrākā bija madoniete Kitija Auziņa, kura absolūtajā vērtējumā uzrādīja 13 labāko laiku. Otrā ātrākā bija olimpiete Inga Paškovska, trešā – Krista Kupča no Kalsnavas.  
    Kā vienmēr šī slēpojuma noslēgumā bija vērienīga mantu izloze, kurā tika izspēlēti seši ceļojumi 6 dalībniekiem uz Somijas distanču slēpošanas kompleksu, kā arī  veļasmašīna, ledusskapis, mikroviļņu krāsns, daudz citu ikdienā noderīgu balvu. 
 Slēpojuma rīkotāji saka vislielāko paldies visiem, kas piedalījās, jo lielais dalībnieku skaits tikai vēlreiz apliecināja, ka šis ir populārākais tautas slēpojums mūsu valstī, un tas dod stimulu turpināt, skaidri apzinoties, cik grūti ir paredzēt, kas sagaida nākamajā februārī. 


Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.